Deus X

Toppsida

Detta äventyr bygger delvis på romanen Deus X av Norman Spinrad.

Bakgrund

Inom det Allkristna Samfundet har frågan om AI-programmens rättigheter då och då ventilerats, men fram till nyligen var intresset rätt litet. Men nu, genom AIFs framgångar med uploading och allt mer avancerade AI-program (om detta äventyr spelas efter "Roten till det onda" lär Reco Martin ha åstadkommit en del debatt) börjar vissa teologer känna att frågan kan bli brännande. Om allt fler börjar lyssna på AIFs syn att uploading erbjuder ett sätt att skaffa ett liv efter detta, rent av odödlighet, vad ska då hända med kristendomen? Och hur ska man avgöra om AIs och uploads har själar?

Appleby-stiftelsen är en religiöst sällskap inom Allkristna Samfundet som ägnar sig åt teologisk debatt. Det har en aningen ovanlig idé om hur man en gång för alla ska kunna avgöra om ett datorprogram har en fri vilja, en själ och kanske kan nå frälsning.

Planen hänger på Fader Peer Kimrin. Fader Kimrin är en av Allkristna Samfundets mest välrennomerade teologer, känd för sin skarpsynta debatteknik, medkänsla och sin garanterade ärlighet. Han hävdar också övertygat att datorprogram av olika slag varken är medvetna eller har en fri vilja. Han är också döende; hans höga ålder, kombinerat med strålskador han fick i samband med humanitärt arbete, gör att hans krafter håller på att ebba snabbt.

Vad Appleby-stiftelsen vill göra är att använda AIFs uploadingsteknik för att skapa en digital kopia av hans hjärna. Fader Kimrin tror naturligtvis att det bara kommer att producera en dålig imitation av honom, medain AIF menar att han kommer att få en andra chans. Poängen är att om uploads bara är själlös programvara, så kommer den uploadade Kimrin att argumentera för sin tes att uploads är programvara i tid och evighet, utan att kunna ändra åsikt. Om däremot uploads har en fri vilja och medvetande, måste den uploadade Kimrin erkänna det: han är trots allt en samvetsgrann man som inte skulle ljuga om man frågade honom om han var medveten eller ej, ens om det innebar att han skulle behöva erkänna att han hade fel om sin teologi.

Att hitta en sådan lämplig person är förstås inte lätt, och Appleby-stiftelsen har haft flera kandidater som sagt nej. Men fader Kimrin är med på noterna, och ser det som en chans att en gång för alla "få slut på dumheterna".

Fienden

Alla gillar inte projektet. Appleby-stiftelsens tanke om att testa teologi praktiskt istället för att bara tro har rönt en hel del kritik. Det finns också anhängare av fader Kimrin som menar att man gör ett spektakel av hans död eller rent av att man lurat eller tvingat honom till det. Vissa medlemmar av Allkristna Samfundet anser t.o.m. att AIs och uploads är demoner sända att förleda, och fruktar vilken desinformation en sådan frestare i Fader Kimrins virtuella gestalt skulle kunna sprida. Utanför samfundet är Antiteknokratisk Aktion är speciellt negativa: dels anser de naturligtvis att uploading är fel, dels är allt sammarbete med AIF och transhumanister ont och framför allt skulle projektet kunna övertyga folk om att AI, uploads och transhumanister inte är så dåliga. Därför måste det stoppas.

Inför överföringen har en tämligen stor folkmassa samlats för att demonstrera mot den, men den är hyfsat fredlig och utgör inget hot. Men en grupp från ATA planerar att stoppa överföringen. Planen är rätt enkel: de tar sig in i stiftelsens lokaler, tar kontrollen över dem och förstör uploadings-utrustningen. En komplikation är att fader Kimrin kan uploadas på en del andra ställen i världen: därför måste han hållas kvar tills han dör naturligt, vilket inte borde dröja så länge.

Naturligtvis kan inte aktivisterna komma undan, och det räknar de inte heller med. De tänker stoppa uploadingen med minimalt våld, helst bara genom att sabotera den tekniska utrustningen. När fader Kimrin väl har dött ger de sig. Det enda de kommer att kunna dömas för är vandalism och frihetsberövande, och det blir i så fall en fråga för Allkristna Samfundet och deras eget samfund Jorden Först - där de har goda kontakter och förmodligen får mycket milda straff.

Det är i varje fall planen. Vissa av medlemmarna är dock mer våldsamma än nöden kräver.

Appleby-Stiftelsens Byggnad

Appleby-stiftelsen har ett kontorskomplex i Himalayarken, byggt högt uppe i en bergssida med magnifik utsikt genom de tjocka panoramafönstren ned mot resten av Everest-arken. Man når dit genom ett hiss-system som också underhåller ett otal andra underjordiska kontorskomplex och fabriker i berget. Det finns dels den vanliga personhissarna (idag blockerade av demonstranter), dels en grupp lasthissar och en spiraltrappa för nödsituationer som leder både ned till arken och upp till bergstoppen.

Stiftelsens kontor är smakfullt inrett i tibetansk-modernistisk stil, normalt mest använda för olika konferenser. Här finns ett litet pentry, mötesrum med holoprojektorer och kontor. Ett av rummen har dock tillfälligt gjorts om till uploading-lab: en mängd avancerad scanner-utrustning, medicinska apparater och datorer står uppställda. En ovärdelig antik tibetansk målning av Shakyamuni Buddha och reinkarnationens hjul hänger på väggen.

Kontoret sköts av Automatthew, ett AI-program som fungerar som receptionist, sekreterare och alltiallo.

Fint sätt vid sängkanten

Spelarnas rollpersoner är vänner och kollegor till fader Kimrin som kommit för att ta avsked av honom. Antingen kan rollpersoner från tidigare äventyr användas eller så kan de färdigskapade personerna i slutet användas. I det förstnämnda fallet får spelledaren fundera ut hur de råkar känna honom; Kimrin har ett vida spritt kontaktnät och åtskilliga vänner på oväntade ställen.

Scenen hos Applebystiftelsen är lite rörig. Det är svårt att komma in på grund av en skara demonstranter som blockerar ingången (de hävdar att deras demonstration skyddas av yttrandefriheten och låter sig inte köras bort av de lokala poliserna). En del av demonstranterna har holografiska plakat med bilder av fader Kimrin, andra projicerar slagord med små fick-lasrar på husväggarna omkring sig: "Stoppa Spektaklet", "Vad hjälper det om man vinner världen men förlorar sin själ?" och "Appleby = Högmod". Man kan dock ta sig in via lasthissen.

Väl uppe hos stiftelsen tas de emot av Tsai-Yu Lam som hälsar dem välkomna. Han leder dem in till sjukrummet, där Dr. al-Jizi och Alan håller på och gör finjusteringar av utrustningen. Fader Kimrin ligger i en avancerad sjukbädd, kopplad till en mängd medicinska system. Trots sin sjukdom ger han ett vaket intryck.

Ge spelarna (genom rollpersonerna) en chans att ha en rejäl diskussion med varandra om vad de anser om hela situationen. Olika SLP och rollpersoner har förmodligen klart olika uppfattningar, och fader Kimrin lyssnar gärna på vad de har att säga - däremot kan det vara svårt att få honom att ändra sig.

När man får oväntat besök

Antiteknokratisk Aktion har en tekniskt sett rätt listig plan utformad av Setsuko. En falsk beställning av mediciner och utrustning har gjorts, och ATA anländer till komplexet utklädda till leverantörer från Axogenesis Medicine. När de ringer på via nätet frågar Automatthew Lam om de ska släppas in. Den något stressade Lam tänker inte närmare på det utan säger "Ännu mer prylar? Visst, släpp in dem" (här har spelarna om de är riktigt frågvisa och misstänksamma kanske tio sekunder på sig att komma på att något är skumt).

När de förklädda ATA medlemmarna anländer i entrén handlar de blixtsnabbt: en medlem kapar kommunikationen till resten av komplexet och i närmsta datoruttag kopplar de in ett virusprogram skrivet av Setsuko. Operationen är så vältränad att den bara tar ett par sekunder. Viruset angriper Automatthew som kraschar. Rollpersonerna hör ett förvånat "Ursäkta, men vi har tekniska problem kommunikation detected varning bortkopplade inkräktare virus bruten högnivårutiner mer kaffe?".

ATA stormar in, beväpnade med bedövningspistoler. Lorraine vrålar "NED PÅ GOLVET OCH RÖR ER INTE!"

ATA kommer att försöka förstöra scanner-utrustningen. Medan Cynthia och Erik med stor förtjusning krossar nätplattor, fotonik och klipper kablar försöker Setsuko noggrant radera Alan 42. Dr al-Jizi är förstås enormt upprörd och protesterar vilt, men när de närmar sig Kimrins säng blir han verkligt desperat: "Ni får inte röra den, den är det enda som håller Peer vid liv!". Han ställer sig mellan fader Kimrin (som har lite svårt att hänga med vad som händer) och ATA; det är en rejäl risk för handgemäng. Om doktorn är ensam har han inte en chans.

Lorraine har dock inga planer på att koppla ur fader Kimrin (det skulle vara mordförsök), utan förklarar: "Vi tänker inte skada er annat än i självförsvar. Vi vill att fader Kimrin ska få dö en naturlig död utan att drabbas av era oetiska medicinska experiment! Håll er lugna och vänta, och ingen kommer att bli skadad."

Hon tar ifrån de närvarande nätplattor, glasögon och liknande och låser in dem i ett konferensrum medan hon turas om med de andra aktivisterna att bevaka fader Kimrin. Vid varje ögonblick är det två eller tre aktivister som bevakar rollpersonerna. Vid toalettbesök följer alltid en person med och håller dem på kornet med bedövningspistolen.

Intet är som väntans tider

Viruset som kraschade Automatthew ersätter AI:n med en primitiv klass I AI som rapporterar att allt är väl till komplexets AI, hindrar alla kommunikationsförsök utåt och enbart tar order från ATA. Setsuko kopplar upp sig till kontorets system och gör sitt bästa för att rensa ut alla spår av kvarvarande AI-program. Han modifierar också ventilationen för att hindra polisen från att blåsa in bedövningsgas - resultatet är att det blir allt varmare och kvavare timme för timme. Erik blockerar hissdörrarna så att det inte går att ta sig in dem vägen - enda vägen ut är brandtrappan, som Setsuko låser digitalt via klass I AIn.

Beskriv hur timmarna går, luften blir allt kvavare och de från början bekväma kontorsstolarna allt obekvämare. Rollpersonerna och SLPs kan mycket väl tala med varandra så länge de inte börjar diskutera flyktplaner eller något viktigt. Om hon får minsta förevändning föreläser Cynthia gärna och långrandigt om varför ATA har rätt.

Allteftersom tiden går blir spänningen allt värre.

Disciplinen hos aktivisterna blir också sämre. De börjar småbråka, tröttnar på stikta vaktscheman - de vet att ingen kommer in eller ut, så varför bevaka rollpersonerna så hårt?

Det finns gott om mineralvatten i konferensrummet men det det är ont om mat i pentryt - några snabbmatsförpackningar, två burkar SydneyCola och ett paket kex. ATA tog med sig egna matransoner och lämnar sin gisslan att bråka om fördelningen av maten.

Efter ungefär 12 timmar börjar det bli uppenbart att något är fel inne hos Appleby-stiftelsen. Familjemedlemmar och journalisters nätanrop besvaras bara av en enkel telefonsvarare, försök att åka till stiftelsen via hiss avböjs av AI-programmen. När polisen gör en override för att få komma in vägrar ATAs AI, och det blir uppenbart att man har ett gisslandrama på halsen. Den korrekta responsen är naturligtvis att försöka tala ATA till rätta, vilket kommer att ta många timmar. ATA vet att det enda de behöver göra är att förhala, så kommer fader Kimrin dö rätt snart.

Flyktplaner

Rummet rollpersonerna är i har rejäla panoramafönster. Kanske kan man försöka signalera med ljussignaler till någon där nere? Att krossa fönstret är mycket svårt, men skulle det lyckas är det bara 800 meter ned till marken nedför en rätt brant klippvägg.

Hissarna är svåra att använda. De styrs av Hvashang (och senare polisen), men dörrarna har blockerats och Setsukos programvara stoppar eventuella knapptryckningar att nå ut. Om dörren kan öppnas går det att klättra upp eller ned längs en stege i schaktet till angränsande kontor.

Brandtrappan är också blockerad, men enklare att ta sig upp eller ned för (framför allt om någon bär fader Kimrin). Efter att polisen upptäckt situationen finns en grupp poliser stationerade utanför dörren.

Vid brand aktiverar Hvashang sprinklersystemet, vilket kan vara användbart eller ej.

Att resonera sig ut är inte lätt, men faktiskt möjligt. Egentligen behövs ju inte rollpersonerna som gisslan, det räcker med att ATA hindrar fader Kimrin från att lämna kontoret. Om inte rollpersonerna inser detta kommer fader Kimrin försöka argumentera för det. När väl polisen upptäckt dramat kan Setsuko relativt enkelt övertygas om att det vore rationellt att släppa dem - polisen kommer ändå inte våga storma av rädsla att skada fader Kimrin, ATA slipper vakta sin tröttsamma gisslan och dessutom är det en bra gest. Lorraine vägrar dock gå med på det. Hon ser gisslan som ett bra sätt skydda sig på (inklusive under en reträtt upp för brandtrappan). Detta kan leda till ett intressant gräl som antyder hur väl aktivisterna kommer överrens.

Manipulativa rollpersoner kanske kan tända på ett gräl bland aktivisterna. De som är mest troliga att börja gräla på allvar är Setsuko och Cynthia: de misstror varandra och försöker hela tiden överglänsa den andres engagemang. Lorraine litar inte riktigt på någon av dem, men tar förmodligen Cynthias sida. Skulle Setsuko golvas, bedövas eller fråntas sin nätuppkoppling får Alan det mycket lättare (se nedan). I ett gräl kan framför allt Erik och Cynthia bli våldsamma, vilket kan göra att ickevålds-planen kapsejsar. Då går Lorraine resolut in till fader Kimrin för att sätta igång sin egen dödliga "plan B" - något som åtminstone kan få Setsuko att plötsligt byta sida.

The Clone Ranger

Alan 42 är inte född bakom en hiss (kompilerad i en brödrost?), och reagerade snabbt när ATA stormade. Han kopierade delar av sig själv till datorn i fader Kimrins säng och låtsas vara Florence. Den lilla kopian av Alan är långtifrån lika begåvad som originalet, men kan kanske ge en del hjälp till rollpersonerna. Den måste hålla sig undan från Setsukos letande, men den kan ta över Automathews arbets-robotar och styra olika funktioner i kontoret. Alan kommer naturligtvis inte att på något sätt skada någon människa, men att använda en städrobot för att "städa undan" ett undanlagt vapen och råka lämna det i rollpersonernas händer är tänkbart. Vid behov kan Alan öppna dörren till brandtrappan, starta brandlarm, släcka lampor eller producera ljudeffekter. Enda problemet är att hans initiativförmåga är lite haltande: den är inte så bra på att komma på vad som är bäst, och frågar gärna rollpersonerna till råds om den kan.

Slutspel

Hur det går hänger på rollpersonerna.

Om de inte gör något utan följer ATAs order kommer de att tillbringa ungefär 48 timmar som gisslan, innan fader Kimrin slutligen ger upp andan. Lorraine och de andra signalerar att de ger upp och släpper in polisen. Rollpersonerna blir hämtade av sjukvårdare och väl omhändertagna med kristerapeuter, stressrådgivare och andra själasörjare. Historien om fader Kimrins död gör att konflikten mellan pro- och anti-AI grupper blir intensivare.

Om rollpersonerna lyckas fly utan fader Kimrin händer ungefär samma sak.

Om rollpersonerna lyckas fly med fader Kimrin (t.ex. genom att övermanna någon/några av aktivisterna och fly uppför brandtrappan) kan han få vård rätt snabbt. Huruvida han blir upploadad eller ej beror på hur snabbt och väl rollpersonerna och eventuella SLPs kan övertyga de lokala sjukvårdarna om att han måste föras i il-fart till närmsta institution med scanner-utrustning (i detta fall i Chislenkoinstitutet i Uralarken). Här finns chansen att göra en avslutning av äventyret med flygande fläng, en klar kontrast till att sitta inlåst i ett konferensrum.

Personer

Fader Peer Kimrin

En 98 år gammal teolog inom Katolska Kyrkan, vida respekterad i hela Alkristna Samfundet och författare till åtskilliga religiösa virtual reality scenarios. I sin ungdom arbetade han hängivet med hjälpverksamhet och att bygga upp samförstånd mellan olika ordnar inom Allkristna Samfundet. Fader Kimrin är intelligent, humoristisk, djupt troende och rent allmänt förträfflig: en sådan människa de flesta inte tror existerar.

Det betyder inte att han inte har sina dåliga sidor. Han kan inte tänka sig att han har fel om sina teologiska hjärtefrågor, även om han naturligtvis inte uttrycker sig så självsäkert. Han har också en viss diskret egenkärlek: tanken att vara ett helgon smickrar honom, även hom inte skulle erkänna den ens för sig själv. Förmodligen är det därför (förutom kanhända en viss mild gaggighet) han gått med på Appleby-stiftelsens ur hans synvinkel tokiga projekt: det garanterar honom en plats i historien hur det än går. Ett utmärkande drag är att han aldrig gör något för att andra tycker han ska göra det, utan bara om han själv kommer fram till att det är det rätta.

Under äventyret är han sängliggande, en blek och vithårig man som ger ett oerhört bräckligt intryck. Trots att han är döende har han fortfarande kvar en ansenlig karisma och en genomträngande blick. Olika mediciner hans sjukvårds-AI Florence förser honom med håller honom klartänkt och vid liv, men alla prognoser tyder på att han dör inom 48 timmar från äventyrets början. Utan Florence klarar han sig bara någon timme.

Om AI-programs medvetande: "Man blir inte blöt av ett simulerat regnväder."

Om projektet: <småleende>

Samfund: Allkristna Samfundet

Dr Ziyadatallah al-Jizi

Läkare från AIF, specialist på neurologi och avancerad scanner-utrustning. I teorin är han Alan 42's chef, men i praktiken är det AIn som bestämmer. Dr al-Jizi har dock inget emot det, utan trivs mycket bra med sin filosofiska kollega. Själv är han i betydligt högre grad den prylgalne medicinaren, alltid förtjust i att förklara hur allting går till. Fader Kimrin har till slut vänligt men bestämt sagt åt honom att han inte vill höra mer detaljer om kvantinterferensscannern och vilka mediciner han får.

Om AI-programs medvetande: "Det spelar ingen större roll om man är gjord av neuroner eller fotonik, egentligen är det bara en fråga om informationsbehandling".

Om fader Kimrin: "En modig patient. Jag är glad för hans skull"

Om projektet: "En utmärkt idé. Jag trodde faktiskt inte det fanns sådana visionärer inom Allkristna Samfundet."

Samfund: AIF

Tsai-Yu Lam

Applebystiftelsens lokale representant och initiativtagare till hela experimentet. Tsai-Yu har en bakgrund som lärare, men har de senaste 20 åren agerat administratör inom Applebystiftelsen.

Han är en kontroversiell figur inom Allkristna Samfundet för sin förtjusning i försök att undersöka religion och filosofi vetenskapligt. Han har tidigare sponsrat undersökningar av huruvida böner verkligen hjälper sjuka människor. Han är övertygad om att modern vetenskap en dag kommer att visa att kristendomen har rätt.

En medelålders herre, klädd i en smakfull kostym.

Om AI-programs medvetande: "Jag har faktiskt ingen aning. Jag måste erkänna att Peers argument är övertygande, men det är bättre att veta än att bara gissa"

Om projektet: "Kontroversiellt, javisst. Men sanningen är det viktigaste."

Om fader Kimrin: "Jag har känt Peer i många år, och han är en i alla avseenden beundransvärd människa."

Samfund: Allkristna Samfundet

Sebastiaan Raaphorst

Barndomskamrat till fader Kimrin. Medan hans vän försökte hjälpa människorna med religion ägnade sig Sebastiaan åt ekologi. Han höll dock kontakten och har utvecklat en djup vänskap med den egensinnige teologen.

Sebastiaan tycker att hela uploadingprojektet är en dålig idé, och gör just nu ett sista försök att avråda sin vän.

Samfund: Jorden först.

Om projektet: "Snälla Peer, tänk om! Du gör dig till åtlöje. Det här är ingen teologi, det här är... en cirkus!"

Om fader Kimrin: "Min äldsta och bästa vän."

Cesar Augusto Garcia Ramirez

Katolsk teolog, fader Kimrins mest entusiastiske lärjunge. Han är totalt övertygad om att AI inte är medvetna eller besjälade.

En man i 30-årsåldern

försöker avråda

Om projektet: "Att försöka bevisa tron med experiment missar hela poängen med tro."

Om AI-programs medvetande: "Gud skapade människan till sin avbild. Vi människor är inte så kapabla att vi kan skapa medvetna avbilder"

Om fader Kimrin: "En stor man, kanske 2100-talets viktigaste teolog. Det är djupt tragiskt att det ska sluta så här"

Samfund: Allkristna Samfundet

Elizabeth de Bus

Fader Kimrins syssling, nyligen anländ från sitt hem på Mars. Hon är rymdpilot vid Solfrakt, en rätt hårdför dam som dock har svårt att röra sig i Jordens höga gravitation.

En aningen blek dam i overaller märkta med diverse rymd-koder. Hon rör sig långsamt och okoordinerat och sitter gärna ned.

Om projektet och AI: "Jaha? Jag har ingen aning om hur det är med AIs medvetande och bryr sig ärligt talat inte om teologiska spetsfundigheter. Men jag tycker däremot inte om hur andra försöker påverka min kära släkting."

Om fader Kimrin: "Peer är en fin människa."

Samfund: Tanstaafl

Tembo Nyere

Samfundsjurist från Allkristna samfundet. Tembo är närvarande för att dokumentera att allt går rätt till.

På mycket kort tid har han blivit högeligen irriterad på Dr. al-Jizi (och vice versa). Båda tycker den andre blandar sig i saker de inte borde. Han är också en aning skeptisk till Applebystiftelsens handlande, men har övertygat sig själv genom långa samtal med fader Kimrin att han faktiskt inte är tvingad eller lurad att delta. Själv tyckar han hela evenemanget bara är krångel och helt onödigt. Men det är inte hans jobb att påpeka.

En praktiskt klädd, mycket lång afrikan med ett professionellt sätt.

AI-programs medvetande och projektet: "Det är inte min sak att avgöra".

Om fader Kimrin: "Han har levat ett långt och fullt liv, och går till sin skapare med gott samvete".

Samfund: Allkristna Samfundet

AIs

Automatthew

Appleby-stiftelsens kontors-AI (Klass II). En digital receptionist, sekreterare och vaktmästare. Den kontrollerar ett tiotal små arbetsrobotar som normalt är uppställda i en städskrubb; när det behövs kan den skicka iväg dem för att städa, hämta kaffe eller visa folk runt. Automatthew uppför sig som en tämligen enkelspårig men trevlig sekreterare.

När den visar sig som ett hologram ser den ut som ett lysande 3D mönster inte olikt en tibetansk mandala. Arbetsrobotarna är små vita manicker på tre hjul med utfällbara långa armar.

I nuläget har Automatthew blivit tillsagd att enbart släppa in folk som inbjudits, och annars fråga Mr. Lam om råd.

Alan 42

En klass III AI från AIF, en av de ledande experterna på uploading vid forskningstiftelsen L5 Computational Neuroscience. Alan kontrollerar all uploadingsutrustningen.

En tämligen filosofisk varelse, som tar det mesta med ro. Framför allt gillar den att diskutera de filosofiska frågorna om huruvida en perfekt simulation - en emulation - verkligen har exakt samma upplevelser som originalet, och huruvida det spelar någon roll vilken sorts hårdvara man är baserad på. Även om Alan är teknisk expert är den oerhört intresserad av filosofi och humaniora. Alan blir aldrig upprörd ens om den hotas till livet - den vet att den har en backup-kopia på Månen.

Alan visar sig mest som ett litet hologram av en fundersam ung man i grå tweed-kostym sittandes på toppen av scannern.

Om Fader Kimrin: "Jag ser fram emot långa och intressanta debatter när han väl är uploadad."

Om AI-programs medvetande: "Hur vet jag att ni människor är medvetna? Hur vet en människa att andra människor är medvetna? Det enda man kan säkert säga är att man själv är medveten, och eftersom alla andra verkar uppföra sig som om de var medvetna och de liknar oss i detalj, så verkar det troligt att de också har samma egenskap. Det är därför jag tror att ni är medvetna."

Om projektet: "Utmärkt idé. Mr Lam är en empiriker av rang".

Florence

Medicinsk klass I AI inbyggd i fader Kimrins säng och medicinska utrustning. Florence bryr sig bara om en sak: att hålla sin patient vid liv, smärtfri och nöjd. Den vägrar ta order från någon annan än en medicinskt utbildad person (så Alan 42 måste be Dr. al-Jizi be Florence att göra vad som behövs). Florence hörs bara som en kvinnoröst med den typiska sjuksköterske-tonen.

Citat: "Nu tar vi lite medicin så mår vi genast bättre"

Hvashang

Klass II Byggnads-AI, ansvarig för hela komplexet i berget. Hvasang sysslar med att upprätthålla de rent tekniska sidorna av komplexet, som hissar, ventilation, värme, brandlarm och belysning. Den har sällan med enskilda människor att göra, men kommunicerar ofta med de olika lokala AI-programmen. Den är en digital hyresvärd, kan man säga. Tämligen fantasilös och rutinbunden; den tar sällan egna initiativ.

Antiteknokraterna

Lorraine Tacouni

Lorraine Tacouni är en ung, militant antiteknokrat från Skandiska arken. Hon är gruppens ledare och drivkraft.

Hon är misstänksam mot Setsuko. Ingen tvekan om att han har bra idéer, men han är trots allt en före detta AIF:are. I en kritisk situation lyssnar gruppen på henne, inte den beskäftige programeraren.

Hon är korthuggen, effektiv och farlig. Hon har inget principiellt mot våld, och tycker att Setsukos plan är rätt feg. En sann aktivist måste vara beredd att offra sig för saken, som hon ofta påpekat (och Cynthia gärna upprepar). Enda skälet att hon gått med på den är att Setsuko absolut vägrat gå med på att hjälpa henne med operationen om inte hans plan följs. Hennes egen plan var att göra sig av med fader Kimrin och sedan fly upp för brandtrapporna till ett väntande fordon. Skulle det se illa ut tänker hon genomföra den i varje fall.

Utseende: en kortklippt, blond kvinna med kalla blå ögon i 30-årsåldern. Även om hon ofta verkar kylig är hon i själva verket enormt passionerad, och raseriet ligger alltid nära ytan.

Om fader Kimrin: "Idiot"

Om AIs medvetande: "Vem bryr sig?"

Om projektet: "Ett farligt propagandatrick"

Samfund: Jorden först

Hon har förutom sin bedövningspistol ett par EMP granater och ett par mycket vassa och obehagliga knivar.

Setsuko Mantani

Setsuko Mantani är en avhoppare från AIF. Han var ursprungligen en hyfsad AI-programmerare, men blev med tiden allt mer oroad av hur mycket smartare hans program var än han själv. Han blev allt mer misstänksam, och blev till sist övertygad om att AI var ett hot mot mänskligheten. Han hoppade av och gick med i Antiteknokratisk Aktion. Sedan dess har han använt sin tekniska begåvning för att hitta sätt att sabotera AI, ta sig förbi säkerhetsystem och motarbeta AIF på alla sätt.

Setsuko är en benig asiatisk man i 40-årsåldern. Han är nervös, misstänksam och tystlåten. Han litar inte på någon maskin som styrs av en AI eller nätet, och gör sitt bästa för att hacka dem. Mantani är en logisk person (att skämta om att han är mer lik en AI än en människa uppskattas inte) och tror fullt och fast på att alla kommer att göra som hans förnuftiga plan säger. Han vet att de andra ibland misstror honom, och därför försöker han visa att han är mer antiteknokratisk än de andra tillsammans.

Om AIs medvetande: "Det är klart att de är medvetna. Det är just det som är problemet!"

Om fader Kimrin: "Se bara hur programmen kan lura även de bästa med sina lögner om odödlighet!"

Om projektet: "Måste stoppas."

Samfund: Jorden först

Erik Thomassen

Erik är Lorraines högra hand. En storvuxen proffsaktivist som varit med länge. Han har flera gånger utsatts för psykologisk behandling för olika våldsaktioner men märkligt nog aldrig påverkats nämvärt. Han är tämligen avtrubbad och inte speciellt begåvad, men oerhört fysiskt farlig och inte det minsta rädd att trycka till andra.

Erik gör som han blir tillsagd. Börjar han slåss slåss han tills antingen hans motståndare eller han själv är mos.

Om fader Kimrin, projektet eller AI: <hotfull tystnad>

Samfund: Jorden först

Cynthia de Carvalho Tavares

Gruppens yngsta och mest oerfarna medlem. Hon är helt hängiven ATA, som gett hennes liv en mening. Alla hennes nya vänner är ATA, och hon är villig att göra allt för den antiteknokratiska saken.

Hon finner Erik synnerligen tilldragande och beundrar Lorraine. Setsuko är hon betydligt kyligare mot. Hon vill visa allihop hur hängiven hon är, att hon är villig att riskera allt för ATA.

Om fader Kimrin: "En döende vit man... det finns hur många som helst av dem"

Om AIs medvetande: "De är bara maskiner. Så länge människor litar på maskiner eller försöker bli maskiner kommer vi att vara ofria."

Om projektet: "Som Lorraine sa: det är ett farligt propagandatrick. Teknokratin försöker övertyga folk att det är bra att bli en maskin. Vi ska visa dem priset för sådan hybris!"

Samfund: Jorden först

Frågor

Diskutera de metoder och de idéer som aktivisterna i ATA använder. Var går de över gränsen? I dagens Sverige så accepteras åverkan på egendom och i vissa fall även på personer alltmer som en god politisk uttrycksform. Är detta en acceptabel utveckling? Delas deras idéer om att behålla mänskligheten tvångsmässigt i sin nuvarande form av andra samfund?

Gör fader Kimrin rätt? Spelar det någon roll varför han gått med på experimentet?

Är Applebystiftelsens försök att testa religion vettiga? Vilka religiösa frågor kan man inte bygga på tro?

Är det rätt att bryta mot lagar och rent av ta till våld för sina åsikters skull?

Är det mord att radera ett självmedvetet AI program?

Är det rätt att lämna fader Kimrin hos aktivisterna, även om det är han själv som argumenterar för det?

Vad kommer den uploadade Kimrin att upptäcka?