Svenska Transhumanist Förbundet
STHF Projekt Texter

Sömnoptimering

av Rikard Gothäll

Tänkte att nån kanske var intresserad, det är väl inte bara jag som är morgontrött?

För att förbättra mina studieresultat har jag varit tvungen att optimera mitt sovande så jag kommer upp i tid på morgnarna. Jag provade med "ljusterapi" och det har gett bra resultat.

Jag har placerat en 500 W halogenlampa på en bokhylla i fotändan av sängen. Lampan är riktad upp i taket så att jag får ett jämnt och starkt över sängen utan att man ser glödtråden (500W är väldigt mycket och jag har upptäkt att man får ont i ögonen om man tittar rakt in i den, inte helt oväntat). En timer sätter igång lampan en halvtimme innan klockradion ringer.

Resultat: Jag installerade lampan och timern för tre veckor sedan och jag har på dessa tre veckor fått en stabil dygnsrytm med straxt under sju timmars sömn per dygn (normalt så här års för mig är nästan nio). Första veckan så var ljuset ganska obehagligt och gav inget större resultat men efter ett tag så blev det bättre. jag vaknar inte av lampan men jag vaknar nu av klockradion direkt när den sätter igång, tidigare kunde det ta trekvart. Jag kompletterar nattsömnen med tjugo minuters slummer vid sextiden på kvällen, det behövde jag inte tidigare men det ökar koncentrationen på kvällen och håller dygnsrytmen stabil.

Timern är av en digital typ som man kan ställa in olika start och stopptider för varje veckodag, bra så man slipper stänga av den på helgerna (98 SEK på Claes Ohlsson, rea tror jag.)

Nu återstår bara att komma på ett sätt att hålla sig vaken på föreläsningarna. :)

Rikard Gothäll

Engineering Physics, Royal Institute of Technology Stockholm Sweden


Anders Sandberg / asa@nada.kth.se
1999-08-21 01:15:25