Svenska Transhumanist Förbundet
STHF Projekt Texter

Recension av GREED IS GOOD - The capitalist pig guide to investing av Jonathan Hoenig

Waldemar Ingdahl

Några kanske minns att vi höll ett litet seminarium i grundläggande företagsekonomi på sommarseminariet på Gotland. Om det fanns en bok jag skulle önskat att jag haft då så är det Greed is Good. Det är en av de bästa, roligaste och mest intressanta introduktionerna till hur du tar kontrollen över din privatekonomi och jag har läst. "The capitalist pig philosophy is not simply about getting rich", förklarar Hoenig. "More than anything, it's about the desire to establish lives in which we are in control of our future, monetarily, personally, and professionally..."

Det tycker jag är bra - pengar är till för att användas till att förverkliga sina livsprojekt och för att skaffa sig frihet och val - inte för att sittas på som Joakim von Anka. Hoenig börjar från den absoluta grunden för hur du med mycket små medel kan börja organisera din ekonomi, hur du kan prioritera om pengar från onödiga utgifter till viktiga saker och hur du till sist kan skaffa dig totalt ekonomiskt oberoende och sedan kan använda pengarna till att förverkliga dig själv.

Allt detta beskrivs i ett rappt, roligt tempo som aldrig lämnar läsaren uttråkad. Och nej, det är inte hype det han beskriver. Den främsta gärningen Greed is good gör är att den bryter ned folks fördomar mot att tjäna pengar- det är alltför vanligt idag att tro att pengar är något fult man inte får vara intresserad av. Man skulle lika gärna inte vara intresserad av att leva, frågan är HUR man tjänar pengarna och VAD man använder dem till. För, som Hoenig konstaterar, det är först när du har resurser som du kan ta risker, som du kan börja med att utforska. Du får valmöjligheter och frihet att använda den.

Så köp boken på amazon.com (lär ALDRIG komma ut i Sverige) eller tag en titt på www.capitalistpig.com


Anders Sandberg / asa@nada.kth.se
1999-08-21 00:39:48