Bouvetön

Vet du var Bouvetön ligger? Jaså inte? Antog det. Bouvetön är en av jordens mest otillgängliga och ogästvänliga platser. Den ligger utslängd i Södra Atlanten 2400 kilometer sydväst om Godahoppsudden, en liten ö knappt 10 kilometer lång och 7 bred, täckt av glaciärer och utsatt för ständiga iskalla västvindar. Vädret är konstant molnigt, och bara ett par dagar om året ser man solen genom de drivande molnen.

Ön upptäcktes 1739 av den franske sjöofficeren Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier (1705-86). Kapten Cook försöke nå den under flera av sina expiditioner, men missade den alltid. 1928 fick Norge den i gåva av England, och 1979 besöktes ön av en Norsk expidition. Annars är den av naturliga skäl väldigt sällan besökt, inte ens under valfångstens glansdagar funderade någon att angöra den klippiga och stormiga ön.

Bouvetön är vulkanisk, med en stor krater dold under en massa is och snö. Dess två toppar, Olavtoppen och Lykketoppen, når upp ca 800 meter. Enda vegitationen är lavar och mossor, och öns invånare är samtliga sälar och pingviner. Den kan med rätta kallas världens mest isolerade ö.

CIA Factbook on Bouvet Island